8 redenen waarom ik niets koop bij AliExpress

Leestijd: 5 min.

niet kopen aliexpressDe webshop AliExpress is mateloos populair in Nederland. De Chinese website vol low budget goodies is dan ook nauwelijks te weerstaan. Toch zal ik mijn winkelmandje er niet zo snel vullen. In dit artikel geef ik 8 redenen waarom ik niets koop bij AliExpress (en waarom ik stiekem hoop dat jullie ook wat vaker de verleiding kunnen weerstaan).Waarom niet kopen op AliExpress

Om AliExpress kun je bijna niet meer heen. Op social media zie ik iedereen deze Chinese prijsstunter aanprijzen. Foto’s en oproepen vergezeld met teksten als; “Mooi hè, spotgoedkoop bij Ali Express” of “Weet iemand of ik dit speelgoed ook goedkoper bij Ali kan krijgen? Graag reageren met linkje”, zie ik regelmatig voorbij komen op Facebook. Ik zie het met lede ogen aan. Waarom? Dit zijn de 8 redenen waarom ik niets koop bij AliExpress.

8x waarom ik niets koop bij AliExpress

#1 De producten worden rechtstreeks vanuit China geïmporteerd. Een land waar producten niet aan strenge kwaliteitsnormen hoeven te voldoen. Gevolg? Artikelen kunnen onveilig zijn. Speelgoed met hormoonverstorende stoffen, make-up met secondelijm en genetisch gemodificeerde bloemzaden kun je gewoon bestellen bij Ome Ali. Meer weten over de gevaren van Chinese namaak cosmetica? Bekijk dan eens de aflevering van de Netflix documentaire Broken.

#2 Het ontbreken van enkele kwaliteitscontrole zorgt niet alleen voor gevaarlijke spullen. De producten zijn ook meestal gewoon van mindere kwaliteit. Daar is de prijs dan ook naar, zullen mensen denken. Maar als je 6x per jaar dezelfde oplader vanuit China moet laten komen, omdat hij niet langer mee gaat dan 2 maanden is dat ook een beetje zonde van je geld, vind je niet?

#3 Al die spullen laten verschepen vanuit China is niet bepaald goed voor het milieu. Nu weet ik wel dat producten van HEMA, Xenos en Action daar ook vandaan komen. Maar dat komt dan tenminste nog in bulk over naar meerdere verzamelpunten. Heel wat anders dan wanneer onze pakketjes (soms zelfs per stuk, want Ali levert niet je hele bestelling netjes in 1 doos) naar ons individueel verzonden worden.

#4 En laten we het eens hebben over de arbeidsomstandigheden? Ook daar is weinig controle op. Hoe zeker weet je dat voor het verjaardagscadeau van je kleintje aan de andere kant van de wereld niet een kindje aan het werk is gezet? Aan de prijzen van de artikelen kun je in ieder geval wel opmaken dat de makers van jouw bestelling weinig verdienen.

redenen niet bestellen ali expres

#5 En denk maar niet dat er heel creatieve breinen zitten achter al die spullen die je in de webshop kunt krijgen. Alles wordt 1 op 1 gekopieerd van westerse producten. Ook in Nederland is dat aan de orde, maar dan zijn er toch enkele aanpssingen gedaan, omdat copy pasten hier wettelijk gezien niet mag. Kopietjes van grote bedrijven, maar ook regelmatig spullen van kleinere ondernemers worden er zonder pardon nagemaakt. Spullen waar andere mensen heel lang en hard voor hebben moeten werken om dat op de markt te krijgen. Gevolg is oneerlijke concurrentie voor de hardwerkende Nederlandse ondernemers.

#6 Copyright regels lapt Ome Ali aan z’n laars. Foto’s van producten worden schaamteloos van Pinterest geplukt zodat ze in de webshop de suggestie kunnen wekken dat de items op de foto ook daadwerkelijk de producten zijn die je zal ontvangen. Regelmatig zien moeders foto’s van hun kinderkamers en zelfs kinderen terug als ongevraagd model op AliExpress. En tegen de mensen die dan roepen: “Dan moet je die foto’s maar niet op internet laten slingeren” wil ik graag zeggen: Als jij je mobiel ergens laat liggen mag je toch ook hopen dat niet iemand er even mee naar China gaat bellen zonder jouw toestemming. Foto’s zijn er om naar te kijken, niet om te misbruiken.
#7 Het aanbod op AliExpress is gigantisch. En de prijzen zijn ontzettend aantrekkelijk. Petje af als alleen dat ene item waar je naar zocht in je winkelwagen belandt. De webshop maakt ontzettend hebberig. Overconsumptie is een groot probleem in deze tijd. En ook ik, met al mijn goede bedoelingen, ben zeer gevoelig voor leuke koopjes. Daarom ga ik uit zelfbescherming niet eens een kijkje nemen op de website. Ook niet om zogenaamd duurzame items te scoren.

#8 Een nette garantie of retourbeleid hoef je niet te verwachten bij AliExpress. De meeste mensen nemen dit op de koop toe, want het kost allemaal toch geen drol. Voor die kleine prijsjes willen de meeste mensen de gok wel wagen. Maar uit principe laat ik de Chinese webshop liever links liggen. Ik kies liever voor kwaliteit en service.

Nogmaals, ik weet dat een aantal punten ook van toepassing zijn op artikelen die bij Nederlandse winkelketens liggen. Maar het gaat mij vooral om de combinatie van al deze factoren, waardoor ik heb besloten niets bij AliExpress te bestellen.

Low budget alternatieven

Nu zeg ik niet dat niemand ooit iets bij AliExpress mag bestellen. Ik zie genoeg vriendinnen die er de leukste koopjes scoren en daar heel blij van worden. Helemaal prima, ieder mag natuurlijk z’n eigen keuzes maken.

Maar ik kan wel een beetje somber worden van het gemak waarmee er wordt besteld. In diverse Facebookgroepen zie ik dagelijks vragen voorbij komen over waar bepaalde items vandaan komen en dan het liefst zo goedkoop mogelijk. Meer dan eens vergezeld met foto van het origineel. Natuurlijk is het antwoord bijna altijd AliExpress.

blog waarom niets kopen bij aliexpress

Vind ik dan niet dat mensen met een kleine portemonnee ook recht hebben op mooie spullen? Zeker wel! Maar kijk liever eens in je portemonnee en vraag jezelf af of je die spullen wel zo hard nodig hebt. En bedenk je dat een lage prijs niet bestaat. Er is altijd iemand die de prijs betaald. Is het niet de lage loon arbeider, dan is het wel de artiest die het origineel bedacht.  Ik schreef een gastblog voor At Budget Home over duurzaam shoppen bij prijsstunters, als je hier meer over wilt weten.

Ben je op zoek naar mooie interieuraccessoires voor een klein prijsje? Probeer je geluk dan eens op Marktplaats. Shop (merk-)kleding voor weinig bij de kringloop en vind mooi low budget speelgoed bij winkels als De Grote Wolf.

Arjen Lubach maakte een geweldig filmpje over de wantoestanden bij Chinese webshops. Bekijk het filmpje hier:

Ben jij een verstokte AliExpress fan of laat jij deze prijsstunter ook liever links liggen? Vind je het een raar besluit dat ik niets koop bij AliExpress? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

14 REACTIES

 1. Goed uiteengezet! Ik heb me er in het verleden ook wel eens schuldig aan gemaakt voor een enkele aankoop, maar ik doe het niet meer. Ik ben liever tevreden met goed en genoeg dan met veel en goedkoop. En voor koopjes ga ik naar de kringloop.

 2. Ik bestelde wel enkele dingen bij Aliexxpress, er waren dingen die gewoon nooit aan kwamen.
  De dingen die wel aan kwamen zoals een super sterke led zaklamp, waren goed afgewerkt
  er werken goed. Maar het is natuurlijk jammer dat er dingen zijn die nooit aan komen ook al is het dan
  inderdaad heel goedkoop. De helft van dingen die je daar koopt zijn bij mij nooit aangekomen, dus
  dan is het nog veel te duur.

 3. Ik ben gestopt met het kopen bij Aliexpress. Wat ik moeilijk vind is is achterhalen of spulletjes daar niet goedkoop worden ingekocht en duurder worden verkocht. Ik ben benieuwd naar winkels waar producten worden verkocht die binnen Europa worden gemaakt of zelfs in Nederland.

 4. Ik bestel ook niet meer bij Aliexpress, de meeste dingen worden mij gewoon niet geleverd, en de beloofde refunds heb ik ook nog nooit gezien.
  Verder is de kwaliteit idd ondermaats en is alles schaamteloze namaak, maar meestal betreft het kleine prullen en heeft dit niet zoveel belang. Toch maar eens denken aan de lokale handelaars?

 5. Een zeer goed en sterk blog! Ome ali is verleidelijk maar zeker wat betreft de copyright heb je gelijk. Dat is erg vervelend want veel mensen werken er hard voor om dingen te bedenken die vervolgens gewoon nagemaakt worden.

 6. Prima advies. Een 9e reden om niet in China te kopen is dat het land de mensenrechten niet respecteert. Mensen worden opgesloten in heropvoedingskampen, tot dwangarbeiders gemaakt of gemarteld om wie ze zijn of wat ze zeggen. Uit zo’n land wil je toch veel liever niet kopen.

  • Daar zeg je wat Lex, dat moeten we inderdaad niet goedkeuren. Gelukkig kunnen we door middel van bewuste aankopen toch een soort van stem uitbrengen…

 7. ik koop ook dingen op Aliexpres.en het is leuk en lekker goedkoop.
  ik verzamel oude en technische spullen en soms heb je nieuwe onderdelen of greedschap nodig.
  en dan is Aliexpres goedkoop en verkopen ze het zoals bv radio onderdelen en wekkerglaasjes.word ook als petrischaaltje gebruikt en dat verkopen ze 6 glaasjes voor 9 euro.betaal je hier voor 1 glaasje als ze het hebben.en de action is ook leuk.heb je het meteen bv voor verf.oftewel je kan ook fan van bijde zijn zonder de wegwerpimpulsshit te kopen.ik koop ook dingen via de kringloop en marktplaats

 8. Ook bol.com staat vol met externe verkopers die producten aanbieden van aliexpress alleen vragen ze 3x meer ervoor ! Alles wat ik voordeliger bij ali kan kopen dan hier in Nederland bestel ik daar. Ben een dief van mijn eigen portemonnee als ik dat niet doe en wat betreft mensenrechten…. die garantie krijg je bij de meeste winkels in Nederland ook niet dat je product gekocht is bij een bedrijf die goed is voor zijn arbeiders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

P.s. Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en krijg direct toegang tot exclusieve winacties, kortingsacties en een kijkje achter de schermen.

Scroll door om de volgende blog te lezen