Orchideeën in huis – Welke orchidee past bij jou?

Leestijd: 4 min.

orchideeen test orchitypesOrchideeën maken een comeback! Deze fleurige en veelzijdige planten passen in ieder interieur. Er zijn heel veel verschillende orchideeën en met een simpele test kun je heel gemakkelijk ontdekken welk soort het beste in jouw interieur past. Ik probeerde het uit en ging aan de slag met mijn 3 nieuwe favoriete orchideeën in huis.

De orchideeën test

Om uit te vinden welke orchidee nu het beste bij jou thuis past, kun je op Orchitypes.eu een test doen. Ik was heel benieuwd wat de test over ons interieur zou zeggen, want wij hebben hier in huis nou niet echt één bepaalde stijl.

Na het beantwoorden van 5 vragen kreeg ik de volgende 3 soorten orchideeën als tip:

 • Cambria
 • Phalaenopsis
 • Paphiopedilum

Nu moet ik zeggen dat de test het volgens mij helemaal goed geraden heeft. Ik vind alle drie de orchideeën prachtig en kon dus ook niet wachten om ze in huis te halen. In m’n tienerjaren had ik een Phalaenopsis op mijn slaapkamer staan.

phalaeopsis op tafelBenieuwd welke orchideeën bij jouw woonstijl passen? Doe de test dan op de website van Orchitypes.eu.

Stylen met orchideeën in huis

Omdat ik nog een beetje een groentje ben op het gebied van orchideeën, kwam mede-instagrammer en interieurstyliste Lindy de Graaf bij mij langs om eens te kijken hoe ik de orchidee het beste tot z’n recht kan laten komen. Het was een ontzettend leuke middag en ik heb heel veel tips gekregen, waar ik heel blij mee ben.

Cambria

Om te beginnen, gingen we aan de slag met de Cambria. Een sierlijke orchidee met fijne bloemetjes. Deze plant heeft weinig nodig, want het is al een eyecatcher van zichzelf, maar in potjes gewikkeld met zijde zijn ze nog eens extra sierlijk.

Ze kregen een mooi plekje in de woonkamer. De groene muur blijkt namelijk een prachtige achtergrond voor de kleine paars-roze bloemetjes van de Cambria orchidee.

orchidee stylen in huis
odontoglossum orchidee
odontoglossum verzorging

Phalaenopsis

Na heel veel foto’s gemaakt te hebben van de Cambria gingen we verder met de voor mij bekende Phalaenopsis. Het is een sierlijke en fijne plant, die toch ook robuust oogt. Grappig om te zien hoe deze orchidee een totaal andere look krijgt in een andere pot. In de zwarte potten oogt zij een beetje oosters en klassiek, vind ik. In de gouden pot is het ineens een echte trendy plant.

Op de eettafel konden we de Phalaenopsis eens goed bekijken en fotograferen. Zo met z’n drieën vormen ze een prachtig geheel, maar ook als enkeling vind ik dit een heel mooie plant.

phalaenopsis in huis
phalaenopsis orchidee stylen
close-up phalaenopsis orchidee

Paphiopedilum

De Paphiopedilum heeft mij nog het meest verrast! Vooral omdat Lindy het briljante idee had om van deze planten kokedama’s te maken en ze zo op een dienblad te presenteren. Echt zo tof vind ik het staan!

We gaven de Paphiopedilum een plekje onder de veranda. Het was een mooie zonnige dag, dus konden we daar mooie plaatjes maken. Inmiddels is het iets te koud voor deze planten om ze buiten te laten. Wil je ze van het voorjaar buiten neerzetten? Zet ze dan in de schaduw en uit de wind.

paphiopedilum in huis
orchidee buiten
close-up paphiopedilum

Meer orchideeën info

Wat een leerzame middag heb ik gehad. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk helemaal niets van orchideeën afwist. Deze leerzame feitjes wil ik graag nog even met jullie delen. Eens kijken hoe het met jullie orchideeën-kennis is gesteld:

 • Een orchidee is een plant, geen bloem
 • Er bestaan meerdere soorten orchideeën (Ik kende alleen de Phalaenopsis)
 • Een orchidee kan meerdere keren per jaar bloeien
 • Een orchidee is al een paar jaar oud voordat zij in de bloemenwinkel verschijnt

Nu ben ik heel benieuwd welke orchidee het beste bij jouw interieur past. Doe je ook de test en laat je mij even weten welke het is geworden?

Al eerder deelde ik tips over makkelijk te onderhouden kamerplanten. Dit handige lijstje vind je hier op mijn blog.

Over de campagne ‘Show who you are’

De promotiecampagne ‘Show who you are’ is een initiatief van Stichting Bloemenbureau Holland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie. Het doel van de campagne is om consumenten in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland op de hoogte te stellen van de veelzijdigheid van de orchidee, om ze zodoende te inspireren en om bekendheid en verkoop te stimuleren. Voor meer informatie kunt u terecht bij de volgende website en social media kanalen:

Banner EU

6 REACTIES

 1. Ik vind ze prachtig op jouw foto! Ik moet meteen aan dat liedje denken: ‘Je bent als een wilde orchidee die van niets dan bewondering leeft. Toch komen er tijden dat men je gaat mijden, weet dan dat een om je geeft.’

  Het is eigenlijk een beetje een onheilspellend liedje besef ik nu…. ; )

 2. ik had niks met orchideeen, sterkr nog : ik vond het tutbloemen! Totdat….ik in een kas op de Keukenhof midden in een kas met prachtige orchideeen stond. Overal zo ver he ooh reikte! Ik werd helemaal verliefd…Eenzaam in een potje voor het raam, vind ik het nog steeds niks, maar een kas vol…Wauhh daar wordt een mens vrolijk van

 3. Orchideeën zijn echt prachtig! Ik heb er ook één in mijn woonkamer staan. Geen idee welk soort 😉 Hij is wel mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

P.s. Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en krijg direct toegang tot exclusieve winacties, kortingsacties en een kijkje achter de schermen.

Scroll door om de volgende blog te lezen