Wasbare wattenschijfjes? Zo gebruik ik ze.

Leestijd: 5 min.

wasbare wattenschijven tipsAlle beetjes helpen. Met dat motto ben ik vorig jaar overgestapt van wegwerp wattenschijfjes naar de wasbare variant ervan. En dat bevalt eigenlijk beter dan ik dacht. Wasbare wattenschijfjes gebruiken heeft veel voordelen. Het is niet alleen beter voor het milieu en je portemonnee, maar de herbruikbare watjes zijn dus ook echt heel fijn in gebruik.

Zero waste badkamer

Ik was een beetje klaar met alle troep in de badkamer. Na de keuken was dit toch wel de plek waar het meeste afval vandaan kwam. En dat vond ik helemaal niet nodig. De prullenbak haalde ik weg, zodat we nog bewuster werden van de hoeveelheid rommel die we dagelijks in de badkamer produceerden. Een zero waste badkamer werd ons streven.

Het viel me op dat er vooral watjes werden weggegooid. Ik gebruikte er zo 3 per dag. 1 om ’s morgens mijn gezicht te reinigen en 2 om ’s avonds mijn oog make-up eraf te halen en de rest van mijn gezicht schoon te maken. Soms kwamen daar ook wattenschijfjes bij om nagellak te verwijderen of om even snel wat uitgelopen mascara weg te vegen.

Ook onze tiener gebruikt wattenschijfjes om ’s avonds zijn gezicht schoon te maken. Die dingen zijn niet groot, maar je kunt je vast wel voorstellen hoeveel rommel alleen al die wattenschijfjes in een week veroorzaakten. En katoen kost nu eenmaal veel water om te produceren. Zonde om het dan eenmalig te gebruiken.

Wasbare wattenschijfjes gebruiken

Ik ben dus wasbare wattenschijfjes gaan gebruiken. Ik bestelde eerst een setje zelfgemaakte watjes bij een webshop. Maar dit bleken dunne katoenen lapjes te zijn, waar ik niet heel enthousiast over was. Voor 1 oog had ik aan 1 wattenschijfje net genoeg. Ik moest er dus redelijk wat gebruiken per dag en dan was ik wel snel door mijn voorraad heen. Ook kwamen ze wel heel gekreukt uit de was. Ze zagen er al snel niet meer zo fris uit.

zelf herbruikbare watjes maken
Zo zien mijn eerste herbruikbare wattenschijfjes er nu uit…

Mijn volgende poging waagde ik met de wasbare make-up verwijderpads van ImseVimse. En die vind ik dus echt top! Lekker grote wattenschijven, gemaakt van stevig organisch katoenen badstof.

Het enige nadeel vind ik dat ik ze niet goed schoon krijg. Ik had al gelezen dat waterproof mascara zichtbaar blijft in de witte pads, maar heb ze toch gebruikt. En op sommige wattenschijfjes zit inderdaad een iets donkere waas. Dat wil niet zeggen dat ze niet schoon zijn, maar ze zijn niet meer allemaal spierwit.

Toen mijn moeder mij advies vroeg over de ImseVimse wasbare wattenschijfjes, zei ik dus dat ze beter gekleurde wasbare watjes kon nemen. Ze zijn namelijk ook verkrijgbaar met printjes of helemaal zwart. Ze kocht voor zichzelf een setje zwarte watjes en nam voor mij ook mee.

De watjes doe ik na gebruik in een wasnetje en gooi ik daarna zo in de wasmachine. De witte watjes was ik met beddengoed en/of handdoeken mee op 60 graden. De zwarte watjes gaan mee met de bonte was op 40 graden.

Mijn beauty ritueel 

Goed, hoe gebruik ik de wasbare watjes dan precies? Ik zal iets meer vertellen over mijn beauty ritueel. Alhoewel, dat is wel een erg sjiek woord hiervoor. Ik ben namelijk nooit lang in de badkamer te vinden.

In de ochtend was ik mijn gezicht met water en speciale reinigingszeep voor mijn gezicht. ’s Avonds gebruik ik de wasbare pads om mijn make-up te verwijderen. Dat doe ik met een beetje kokosolie of de natuurlijke make-up remover die ik van Zepig kreeg. De kokosolie is gewoon een low budget pot die je zelfs bij Action in de schappen kunt vinden.

Met het watje wrijf ik een klein beetje olie op het watje (in de hete zomermaanden kon ik simpelweg een watje in de gesmolten olie dompelen) en wrijf dit daarna over mijn gezicht. Ook mijn oog make-up haal ik hiermee weg. Daarna spoel ik mijn gezicht goed af met kraanwater. Zo simpel is het!

kokosolie make-up verwijderen
katoenen wattenschijven kopen

Nu gebruik ik niet heel veel make-up. Ik draag potlood eyeliner en mascara. Soms heb ik wat poeder en blush op m’n gezicht. En echt heel soms heb ik lippenstift op. Dat verwijder ik dus allemaal met de herbruikbare wattenschijfjes en kokosolie/ reinigingsolie. Maar ik hoef er bijvoorbeeld geen lagen foundation af te halen, dus ik kan je niet vertellen of dat werkt met deze combinatie.

Helaas zijn de wasbare schijfjes niet geschikt om met aceton je nagellak te verwijderen, Dan krijg je de watjes nooit meer goed schoon. Ik ben daarom maar gewoon gestopt met nagellak op mijn nagels te smeren, want ik vind het zonde om alleen hiervoor wegwerp watjes in huis te halen. Mocht jij dit wel willen, dan zou je kunnen kiezen voor the next best thing: deze eco wattenschijfjes van biologisch katoen.

Ik ben dus echt wel enthousiast over deze watjes en kan ze iedereen aanraden. Het is een simpele, maar effectieve manier om de hoeveelheid afval in je badkamer terug te dringen.

Gebruik jij al katoenen watjes die je kunt wassen?

Tips voor een badkamer zonder plastic afval geef ik hier nog even. 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

P.s. Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en krijg direct toegang tot exclusieve winacties, kortingsacties en een kijkje achter de schermen.

Scroll door om de volgende blog te lezen