De voordelen van een spijkermat voor het slapengaan

Leestijd: 5 min.

Denk je bij een spijkermat meteen aan bloederige taferelen? Of associeer je het gelijk met een fakir en 1001 nachten? Dan verbaasd het je misschien als ik zeg dat ik er bijna dagelijks op eentje lig. De voordelen van een spijkermat zijn eindeloos. Ik kan het gebruik van zo’n acupressurmat of massage mat dan ook iedereen aanraden. Zeker voor het slapengaan. Lees hier over mijn ervaring.

Acupressuur mat met kussen

Eigenlijk ben ik altijd wel op zoek naar manieren om te ontspannen. Dat komt vooral omdat ik daar echt niet goed in ben. Ik sta altijd aan. Nu helpt mijn ADD ook niet mee natuurlijk, maar bij veel ontspanningsoefeningen merk ik toch dat ik de tijd er niet voor neem of mijn focus er niet voor kan bewaren. Daarom leek mij een acupressuur mat aanschaffen een goed idee. Een van de voordelen van een spijkermat is namelijk dat als je er eenmaal op ligt, je niet zo makkelijk iets anders kunt doen. Er zit dus niets anders op dan te ontspannen.

Ik had een hele mooie op het oog. Maar omdat deze nogal prijzig was en ik niet eens zeker was of het wel iets voor mij zou zijn, kocht ik eerst eentje via Marktplaats. Achteraf gezien was eenzelfde model nieuw niet eens zo heel veel duurder. Zo zie je maar weer hoe goed mijn vergelijkend waren onderzoek is.

spijkermat voor het eerst gebruiken

Voordelen van een spijkermat

Het gebruik van een Fakir mat is in China en India heel normaal. In die werelddelen kennen ze al jaren de voordelen van een spijkermat. Hier in Nederland hoor ik ook steeds meer positieve geluiden. Ik wilde al die voordelen dan ook eens zelf ervaren.

Het gebruiken van een Fakir mat is o.a. gunstig bij:

 • ADD/ADHD
 • Fybromyalgie
 • Spierpijn
 • Rug- nek- en schouderklachten
 • Hoofdpijn
 • Stress
 • Vermoeidheid

Ik gebruik hem vooral om aan het eind van de dag te ontspannen. Vlak voor het slapengaan leg ik de spijkermat en het spijkerkussen op het bed en ga er dan op liggen. Er wordt aangeraden om in het begin eerst met shirt erop te gaan liggen, maar dan voel ik niks. Ik lig er dus zonder top op. Met mijn zwaartedeken over mij heen, zodat ik echt behaaglijk lig. Met de playlist die mij werd aangeraden bij mijn cursus mediteren op mijn koptelefoon, kom ik echt helemaal tot rust.

Pijn is fijn? Eerlijk gezegd kun je van pijn niet eens spreken. De prikkels geven een warm gevoel. Zodra ik niet meer comfortabel lig, weet ik dat het tijd is om er vanaf te gaan. En alleen bij het overeind komen, voel ik dat mijn huid heel gevoelig is. Pas wanneer ik iets anders ga doen, zoals op mijn telefoon kijken, lig ik niet meer lekker. Niet meer multitasken dus, maar verplicht relaxen.

Ik lig meestal zo’n 40 minuten op de acupressuur mat, maar echt timen doe ik niet. Direct erna leg ik de mat en het massagekussen aan de kant en ga dan direct slapen. Mijn huid is daarna rood (mijn vriend noemt het reptielenhuidje), maar dat is de volgende ochtend alweer weggetrokken.

huid na acupressuurmat gebruik

De mat zelf kun je ook oprollen en onder je nek schuiven, als je bijvoorbeeld nekklachten of hoofdpijn hebt. Maar ik vind vooral de combinatie van de Fakir mat en het acupressuur kussen erg prettig. Na mijn spijkermat-sessie heb ik hetzelfde lome gevoel als ik had na een zonnebank-sessie (wat ik al jaren niet meer doe).

Tweedehands Fakir mat kopen

Misschien valt het je op dat ik in dit artikel verschillende benamingen gebruik voor het woord ‘spijkermat’. Dat komt omdat het spijkerkleedje door iedereen weer anders genoemd wordt. Spijkermat is de meest populaire benaming, maar veel kenners noemen de mat ook wel ‘Acupressuur mat’ of ‘Fakir mat’.

Ook zijn er inmiddels een heleboel merken die een dergelijk kleed op de markt hebben gebracht. Dus als je zelf op zoek wil gaan naar een tweedehands spijkermat op Marktplaats, houd er dan rekening mee dat je verschillende zoekwoorden kunt gebruiken voor het grootste zoekbereik. Hieronder deel ik een aantal suggesties:

Marktplaats zoekwoorden 

 • Spijkermat
 • Yoga mat
 • Acupressuur mat
 • Fakir mat
 • Flowmat
 • Flowee mat
 • Yantramattan
 • Pranamat
 • Massage mat
 • ShaktiMat

Met deze zoektermen kun je vast wel een preloved spijkermat vinden. Houd er alleen wel rekening mee dat ze tegenwoordig nieuw ook al redelijk voordelig verkrijgbaar zijn. En van de meeste spijkermatten kun je alleen de hoes op de hand wassen. Ik was met mijn tweedehands mat uiteindelijk bijna net zoveel geld kwijt als de goedkoopste nieuw bij Bol.

fakir mat tweedehands bestellen

acupressuur mat flowee wassen

Er zijn echt heel veel verschillende soorten. Kleine maten om bijvoorbeeld in kleermakerzit op te mediteren. Of een massagemat met ingebouwd kussen. Sommige spijkerknoppen hebben de vorm van bloemen. En er zijn ook wat duurzamere varianten waarvan de vulling bijvoorbeeld van boekweit is en de hoes is gemaakt van onder andere linnen of eco katoen.

Kijk dus vooral naar welke wensen jij aan een dergelijk kleed stelt en wat je denkt dat het beste bij je past. Zou jij het aandurven?

3 REACTIES

 1. Een zwaarte deken heb ik ook sinds kort, tip van mijn auti-clubje en zeer blij mee.
  Maar dit is ook een goeie tip! Ben heel nieuwsgierig geworden….

 2. Dankjewel voor de tip, Mirjam.
  Ik heb er een besteld! Probeer alles om verlichting te brengen in mijn fibromyalgie klachten dus de mat is van harte welkom.
  Ik ben benieuwd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

P.s. Wil je niets missen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en krijg direct toegang tot exclusieve winacties, kortingsacties en een kijkje achter de schermen.

Scroll door om de volgende blog te lezen